Meglere

Boligmarkedet – hva nå?

Boligmarkedet – hva nå?

I mars hadde Oslo den høyeste 12 måneders-veksten i landet. Boligprisene steg 2,3 % i hovedstaden, og mange lurer nå på hva fremtidens boligmarked bringer med seg. Vil det bare stige? Kan alt plutselig rakne? Steinar Wefring i Nordvik & Partners St. Hanshaugen forklarer oss hvorfor prisoppgangen var rekordsterk, og hva vi kan vente oss de neste månedene!

 

Steinar

Hvorfor er det så få boliger til salgs i hovedstaden?

– Det er en kombinasjon av sterk tilflytning, lite boligbygging og lav rente. Dette fører til en periode med høyere aktivitet i boligmarkedet. Når boligene deretter blir revet bort, resulterer det ofte i at omsetningshastigheten faller igjen, mens prisene forblir høye.

– Interessenter som bor godt fra før av, tar gjerne ikke sjansen på å selge først, fordi de frykter å ikke finne noe nytt i tide.

Hva hvis prisene fortsetter å stige, vil det bare bli færre boliger til salgs?

– Problemet er at mange som ønsker å selge, rett og slett ikke tør fordi de ikke har funnet noe alternativ som er prismessig attraktivt i forhold til det de eier. Det er en catch 22, der vi kanskje ikke ser et større utbud før folk tenker at prisene kanskje skal ned igjen.

«Høyere priser kan dessverre føre til enda lavere omsetning.»

Vil dette prege aktiviteten frem til sommeren?

– Antall omsetninger i Oslo er ned ca. 18-19% hittil i år. Jeg opplever allikevel at vårslippet er i gang, ettersom vi har god aktivitet på våre boliger. Utfordringen er den tydelige ubalansen mellom antall kjøpere og selgere, som fører til at det ikke «hoper seg opp» med boliger til salgs.

Hva med prisbildet ut året?

– Jeg leste nettopp en artikkel i Dagens Næringsliv om en forventet prisstigning på 22% i Oslo frem til 2019. Med tanke på aktiviteten vi opplever på visningene og budrundene, er det lite som tilsier at vi havner noe særlig dårligere ut enn i fjor.

Hva er dine råd til de som vurderer å selge i dagens marked? 

– Da bør de kontakte meg! Helst i god tid før du skal selge. Boligselgere må forstå at god planlegging gir best resultat. Det er viktig å ikke underprise boligen i et marked som stiger så mye og så fort, som det gjør nå.

«Har du 100 stk på visning og 20 budgivere, har du gått ut for lavt!»

Søker du en av Oslos mest fremoverlente meglerstab med full oversikt over markedet? Velkommen innom Nordvik & Partners St. Hanshaugen i Waldemar Thranes gate 6!

 

More in Meglere