Eiendom

Bør du selge bolig før påske?

Bør du selge bolig før påske?

Januar er historisk sett en sterk måned for boligmarkedet. I måneden som nå er lagt bak oss, ble prisoppgangen hele 3.1%. Kommer markedet til å holde seg sterkt helt frem til sommeren? Eller bør man legge ut boligen for salg nå? Vi har tatt en prat med Morgan Løveid i Schala & Partners.

I janur var det en sterk økning i boligprisene i Oslo, hvorfor?

– «Varelageret» ble tømt i 2015 og det er et lite og kanskje overraskende lavt tilbud av boliger. Normalt opplever vi en stor strøm av boliger som kommer ut for salg enten 1. eller 2. helgen på nyåret – det store «rushet» har ikke kommet enda og antall boliger for salg i Oslo holder seg på et stabilt lavt nivå. Det lave tilbudet gjør at kjøperne har færre boliger å sammenligne med og de boligene som ligger ute for salg opplever godt besøk.

«Knappheten av boliger er en av hovedårsakene til de økende prisene, sammen med andre mekanismer som lave boliglånsrenter.»

De som nå vurderer å selge, er det bare å «hive seg rundt»?

– Hvis man vurderer å flytte på seg dette halvåret, bør man helt klart «hive seg rundt» og selge innen 1-2 mnd. Markedet er preget av høy etterspørsel – dette gir gode priser for de som selger i dagens marked. Om markedet vil holde seg som i dag i fremtiden er det ingen som kan forutsi, det eneste vi vet er at det er veldig bra akkurat i dag. Jeg personlig opplever en sterk økning i antall budgivere pr bolig og flere sterke prisrekorder er satt. Det er veldig spennende å se hvor lenge dette vil vare – for en gang vil det endre seg, det vet vi.

Ville du gått ut i markedet allerede før påske?

Hadde jeg skulle solgt min egen bolig dette halvåret hadde jeg helt klart gjort det det før påsken. Det ligger mye psykologi og sosiologi i boligmarkedet. Det er veldig mange som sitter på gjerdet og venter til vi får lysere tider og våren kommer. Mange tror at grønne sletter og vårstemning gir bedre priser. Når alle skal være like smarte – blir realiteten det motsatte. Normalt kommer det en flom av leiligheter med balkonger og hager når snøen forsvinner. På sommeren drømmer alle om balkong, på vinteren er vi opptatt av varme. Rundt høytider som for eksempel påsken så går tilbudet av boliger ned. Ferieplaner kommer på bordet, og ingen er ute er ute etter å kjøpe bolig akkurat denne uken tenker mange. Sannheten er at det er utrolig mange kjøpere der ute og de er fortsatt på boligjakt.

«Etter påske vil det normalt komme mange flere objekter ut i markedet, og boligselgere møter større konkurranse.»

Ta kontakt med oss i god tid før påske slik at vi sammen kan legge en optimal plan for salget – en ting er sikkert og det er at vi har tatt høyde for alle momenter i vår fremdriftsplan.

Hvilke forberedelser bør man gjøre i boligen før bildetagning og visning?

Tenk at du skal få ditt største idol på besøk. Boligen skal skinne! Rydd unna alt overflødig nips og hverdagslige artikler som dobørste, kluter, shampoo, støvsuger, mopp og sur oppvasksklut. Er det gjenstående arbeider fra oppussingen som ble gjort for noen år siden? Da bør dette tas nå. Begynner hvitfargen på veggen å tendere over mot gul? Mal det hvit igjen. Jeg ser alt for mange som ikke har fått opp den siste listen eller fjernet den siste maskeringsteipen. Tenk helhet!

Hvor raskt er det mulig å selge en bolig?

En bolig kan vi ha ut i markedet på 4 til 7 dager. Dog anbefaler jeg at man tar en uke ekstra, slik at vi får gjort alt perfekt i første runde. God klargjøring er helt avgjørende for et godt salg.

«Visningen starter allerede fra første sekund vi legger boligen på nett og, da må alt være klart!»

Hva er ditt beste råd til boligselgeren? 

Legg vekk bekymringer og konsentrer deg om å klargjøre boligen på best mulig måte. Resten tar vi oss av.

P1000977

More in Eiendom