Eiendom

Selge i januar? Start nå!

Selge i januar? Start nå!

Gjennomsnittlig salgstid i boligmarkedet har steget det siste året, og det betyr at du bør planlegge bedre hvis du skal treffe de sesongmessige svingningene. Historisk sett har januar vært en sterk måned med høy omsetning, og det er trolig mange boligkjøpere som venter til etter jul før de går på husjakt. Skal du selge bolig, bør du starte forberedelsen allerede nå.

Det er mange som tenker at det er både stressende og mye arbeid å selge bolig. Hvilke papirer må være i orden, hvordan organiserer man visning og bør man oppgradere boligen i forkant? Husk at eiendomsmeglerens funksjon er å ivareta dine interesser. Det innebærer å ordne med en god takstmann, flink fotograf og eventuell styling av boligen slik at flest mulig potensielle kjøpere skal fatte interesse.

«Innsatsen og egenarbeidet til en boligselger kan brytes ned i tre hoveddeler, der summen er mindre enn du kanskje frykter.»

Befaring og oppdragsavtale

Det første du må gjøre er invitere en eiendomsmegler inn på befaring, slik at de kan foreta en verdivurdering. Dette er en ypperlig mulighet til å bli kjent med eiendomsmegleren, og hvorvidt dette er en person du ønsker skal foreta salget av din bolig. Når du har fått en vurdering på pris av boligen og en gjennomgang av salgsmulighetene, må du signere et oppdragsavtale. Ettersom du må ha med legitimasjon, er det vanlig med fysisk oppmøte.

Visninger

Forberedelser til visning gjøres i samråd med eiendomsmegler. Her bør du lytte til fagrådene når det gjelder enkle grep du kan foreta deg for at boligen skal fremstå i sitt beste lys. Det kan være å skape rom og rene flater, fjerne personlige eiendeler og fikse for eksempel manglende lister. Selve utarbeidelsen av prospektet, annonsen og gjennomføring av visninger er det eiendomsmegleren som står for.

Budrunde

Når tiden endelig er kommet for at boligkjøperne kan legge inn bud, er din viktigste jobb å være tilgjengelig. Det fortelles stadig historier om boligselgere som ikke svarte telefonen når et bud forfalt. I denne fasen bør du i samråd med eiendomsmegler lage en plan for hvor mye de minimum selger boligen for, og når du eventuelt bestemmer deg for å prøve en visningsrunde ekstra.

«Lytt til eiendomsmegler, de gjør dette hver eneste dag.»

 

More in Eiendom