Eiendom

Syv råd til ditt første boligsalg!

Syv råd til ditt første boligsalg!

De fleste som skal selge bolig for første gang er usikre på hvordan de bør gå frem. Vi har stilt de vanligste spørsmålene fra førstegangsselgere til eiendomsmegler Beatrice Torp i Nordvik & Partners Majorstuen. Hun har svarene du trenger for at ditt første boligsalg blir en suksess.

Untitled design-61. Hva kan jeg få for boligen min, eller hvordan finner jeg ut av det?

– For å finne ut hva boligen er verdt, er det lurt å ta kontakt med en eiendomsmegler som kan foreta en verdivurdering. En verdivurdering gir en indikasjon på boligens verdi i dagens marked. Det er som regel helt uforpliktende. Verdien som blir satt er likevel ingen fasitsvar. Den endelige verdien får du ikke før du prøver salg i det åpne markedet.

2. Når på året er det smartest å selge for å få best fortjeneste?

– Det kan være lurt å tilpasse deg markedet. Hvis du for eksempel har en hyggelig uteplass som er fin å vise frem, bør du selge når den er mest presentabel, altså på våren eller om sommeren. Juli er hovedsakelig salgsmåneden for de minste boligene og for hytter. Hvis du har en liten bolig, er juli derfor supert for salg, for boligen passer perfekt til førstegangskjøpere og studenter som skal begynne å studere fra høsten av.

3. Bør jeg kjøpe ny bolig før jeg selger den gamle? 

– Det varierer veldig, men noen synes det er veldig greit å selge først. Da vet de nøyaktig hva de har ”å rutte med” når de skal kjøpe ny bolig. Andre synes det er skummelt å selge først fordi det kan ta noe tid før de finner drømmeboligen, og velger dermed å kjøpe først. Her er det ingen fasit. Det er opp til hver enkelt.

4. Hvor mye må jeg pusse opp før jeg legger ut boligen for salg?

– De fleste ønsker å kjøpe en bolig de kan flytte rett inn i, uten at de må gjøre noe. Typisk hull i veggen og misfargede områder vil få potensielle kjøpere til å steile og tenke at ”her må mye gjøres.” Alle synes det er behagelig å overta en nymalt bolig, så et nytt malingsstrøk ville jeg påspandert. Jeg hadde derimot ikke gyvet løs på kjøkken og bad.

5. Hvor mange visninger må jeg typisk ha?

– Normalt trengs ikke mer enn to visninger.

6. Hvor lang tid tar det fra annonsen er ute til salg av bolig?

– Det kan ta 14 dager, men jeg anbefaler alltid å bruke noe mer tid på det. Den største jobben en eiendomsmegler gjør er nettopp å samle potensielle interessenter til boligen, og det skjer gjerne lang tid i forveien. Har du anledning til å bruke en uke eller to ekstra er det alltid å anbefale, så snubler du heller ikke uti det.

7. Er det noe jeg kan gjøre for at boligen skal bli mest mulig attraktiv?

– Vi ser stor effekt av markedsføring i alle sosiale medier. Jeg anbefaler disse kanalene til alle. Sosiale medier er tross alt ”det nye” og tar gradvis mer og mer over for avisene.

More in Eiendom