Eiendom

Selger du bolig for første gang?

Selger du bolig for første gang?

Mange førstegangsselgere er usikre på hvordan de bør gå frem i salgsprosessen. Om det gjelder boligstyling, prisforventninger eller meglerfunksjonen, Lovisa Sigurdsson i Nordvik & Partners Bislett forklarer deg de viktigste stegene for et vellykket salg!

1. Hva er det første jeg bør gjøre når jeg vurdere å selge boligen min?

– Få inn en megler som kan gi deg en verdivurdering. Megler vil også gi deg råd og tips om ting som må gjøres for at boligen skal fremstå på sitt beste ved salgstidspunktet.

– Som megler ser jeg på ditt hjem fra en boligkjøpers perspektiv og vil kunne gi deg relevante råd om endringer du kanskje ikke ser selv. Du bør ikke bare utbedre store feil og mangler, men også småfeil.

2. Hva gjør en megler for meg? 

– Hva er det megleren ikke gjør for deg? Det viktigste for meg som megler er at du får en effektiv og ryddig salgsprosess. Her er det fire hovedpunkter; Forberedelser, markedsføring, visning og budrunde.

– Det er min jobb å engasjere meg og garantere at alle punktene blir fulgt opp og utført riktig. Du skal være sikker på at du aksepterer et bud som er det høyeste mulige markedet vil gi.

3. Er det billigere å gjøre alt selv? 

– Det kan koste deg dyrt å velge billigste løsning, som for eksempel å selge boligen din selv. Enkelte tror at denne jobben kan de enkelt gjøre selv, men det kan jeg med 100% sikkerhet si at ikke er tilfelle.  For å få et best mulig resultat er du helt avhengig av en profesjonell part som har full kontroll på det juridiske, kjennskap til markedet, erfaring og håndtering av interessenter, samt er en god selger. Det er min kompetanse, min erfaring og min rolle som mellommann som gir meg mulighet til å megle verdier du som privatperson ikke får til selv.

«En eiendomsmegler har 3 års studier og 2 års praksis bak seg. I tillegg sitter personen 7 dager i uken og arbeider med salg av eiendom!»

4. Hvordan velger jeg riktig megler? 

– Be et par meglere komme innom leiligheten din og gi deg en presentasjon om hvorfor du skal velge akkurat én av de. Velg en megler du føler du kan stole på kommer til å gjøre best mulig jobb for deg.

– Megleren skal engasjere seg fra oppdragsinngåelse helt frem til du har fått oppgjøret inn på konto.Det er en fordel om du har god kjemi med din megler, – under salgsprosessen har jeg daglig kontakt med kundene mine.

5. Hva vil eventuelle kjøpere vite om boligen? Hva slags informasjon må jeg ha klart?

– Din megler innhenter alt av lovpålagte opplysninger og informasjon fra tidligere salg. Du som selger har opplysningsplikt til å informere om det du vet om leiligheten, både negativt og positivt. Egenerklæringsskjema er viktig. En potensiell kjøper vil gjerne vite så mye som mulig. Jo mer info du gir, jo bedre. Da kan du også unngå eventuelle problemer i ettertid som kjøper hevder ikke var opplyst om.

6. Bør jeg skaffe noen form for teknisk rapport? Hvor gjør jeg det?

– Din megler innhenter tilstandsrapport hos autorisert takstmann. Før takstmannen kommer pass på å rense sluk, rydde under kjøkkenbenk og ferdigstill prosjekter eller utbedre feil og mangler.

– Kanskje det vil lønne seg å få en håndverker til å hjelpe deg å ferdigstille påbegynte prosjekter. Dersom det er lenge siden vegger, lister og tak har blitt malt lønner det seg å male. Overflatebehandling er viktig, da førstetinntrykket hos potensielle kjøpere ikke lar seg forandre!

 

More in Eiendom