Eiendom

5 tips til deg som skal på visning!

5 tips til deg som skal på visning!

Er du på boligjakt? Boligkjøp er en av de største investeringene vi gjør i livet. Kjøpers undersøkelsesplikt er omfattende, og det gjelder derfor å stille godt forberedt. Det kan være mye å spare ved vite hva du skal se etter på visning. Vi gir deg oversikten du trenger, og to boligmeglere deler sine beste tips til en vellykket visning!

1. Forbered deg!

Les annonsen nøye og bestill hele prospektet. Ettersom boligbytte er en stor begivenhet for de fleste, bør man kunne sette av tid til å gjøre undersøkelser i forkant. Du kan enkelt finne ut felleskostnader og strømforbruket i prospektet, i tillegg til vedlikeholdshistorikk, planlagte oppgraderinger fra sameiet osv. Sett gjerne opp en punktliste over hva du liker ved boligen og hva du eventuelt er skeptisk til. En hems kan for eksemple gi ekstra plass, men er takhøyden så stor som superlativene i annonsen beskriver den som?

Eiendomsmegler Magnus Indrebø i Nordvik & Partners St. Hanshaugen har et klart råd:

«Sjekk planlagte oppgraderinger av bygård og sameiet som kan gi økte felleskostnader og fellesgjeld.»

I følge Magnus kan du også spare deg for mange visninger ved godt forarbeid. Han møter ofte boligkjøpere som løper på altfor mange visninger, og har dermed liten tid til en grundig sjekk når de først er der. Rekorden hans er en person som var på 11 visninger på en søndag!

2. Bruk tiden godt!

Statistikk fra DNB viser at boligkjøpere bruker i snitt 15 minutter på visning. Det kan ofte være mindre tid enn hva man bruker på en ny olabukse. Bruk megleren som en ressurs, still spørsmål om alt du måtte lure på. De er en mellompart som skal sørge for at hele prosessen går redelig for seg.

Vær åpen for nye muligheter. Lovisa Sigurdsson, eiendomsmegler i Nordvik & Partners St. Hanshaugen, mener at mange ser seg blind på eksisterende planløsning og møblement.

«Drømmeleilighetene er kun en lettvegg unna. Ha et åpent sinn og tenk på fleksibilitetet i romløsningene. Det er du som skal innrede og mulighetene er mange!»

Det er ofte visning to dager, og er det en leilighet du virkelig liker, kan du gå på begge to. Slik får du sett den både i dags- og kveldslys.

3. Vær obs på baderom og kjøkken!

Dette er gjerne rommene som er dyrest å pusse opp. Her kan det være lurt å sjekke om papirene er i orden, og hvor lenge siden det ble gjort oppgradeinger. Vifter og sluk er det som oftest blir klaget på i etterkant. Fall i gulvet på badet (ta med en klinkekule!), sprukne fliser og råtelukt, er noe man lett kan sjekke på visningen.

Magnus Indrebø anbefaler å ta med prospektet, slik at man kan lese takstmannens rapport.

«Takstmenn er pålagt å gjøre fuktmålinger, og det kan gi en indikasjon på hvor bra ventilasjonsystemet er.»

4. Ikke glem det elektriske og rør!

Her er det mange fallgruver. Strøm er gjerne den tredje høyeste månedlige utgiften du har på leiligheten, etter lån og felleskostnader. Men frykt ikke, med denne sjekklisten kan du planlegge oppgraderinger og unngå kostbare overraskelser:

Hvor gammelt er anlegget, når anslår megler/selger at du må bytte?

Er det tilstrekkelig med stikkontakter?

Når var siste kontroll og ble pålegg utbedret?

Det er også lurt å sjekke om det er skru- eller automatsikringer, i følge eiendomsmegler Magnus Indrebø.

«Er det gammeldagse skrusikringer, betyr det gjerne at en oppgradering ikke burde være langt unna. Det kan være kostbart.»

Vedlikehold og  noe oppgradering bør påberegnes uansett, men det hjelper å kunne planlegge dyre investeringer god tid i forkant.

5. Slik legger du inn bud!

Finansieringen din må være på plass før du kan legge inn ett bud. I Norge er alle bud bindende, og aksepterer selger – er du juridisk forpliktet til kjøpet. For å melde din interesse skriver du deg opp på visningslisten, eller gir beskjed til megler direkte om at du ønsker å være med. Aller først må budskjema med alle detaljer fylles ut, her er det lurt å ha kontaktinfo til bank tilgjengelig. Megler sjekker din finansiering, og du letter jobben deres betraktelig ved å ha navn og telefonnummer til rette person påskrevet.

Med et godt leselig skjema og alle punkter utfylt, unngår du ekstra telefoner og stress rundt å måtte supplere opplysninger underveis i budrunden din. Lovisa Sigurdsson har sett det meste av utfylte skjemaer, tross utydelig skrift og lite informasjon besørger megler alltid å innhente de rette opplysningene. Hun presiserer at det viktigste av alt er at du er kjent med budreglene:

«Alle bud må stå til tidligst klokken 12.00 første virkedag etter siste annonserte visningsdato.»

Det betyr i praksis at dersom du er på visning søndag, boligen har annonserte visninger søndag og mandag – må ditt bud stå til klokken 12.00 tirsdag for å være gyldig.

Ønsker du verdivurdering av din bolig, eller tips om boliger som kan være aktuelle for deg?

Ta kontakt med Lovisa eller Magnus!

 

Skjermbilde 2016-01-20 kl. 23.05.51

 

Skjermbilde 2016-01-20 kl. 23.03.30

 

For flere tips, objekter og markedsoppdateringer; Følg Nordvik & Partners St. Hanshaugen på Facebook!

Inspirasjon og flere objekter for salg finner du på filialens Instagramkonto ved å klikke HER!

 

More in Eiendom