Meglere

Dette bør du sjekke på visning!

Dette bør du sjekke på visning!

Eiendomsmegler Trond Larsen i Nordvik & Partners Majorstuen er på leilighetsjakt, og skal dele sin kunnskap og erfaring i denne artikkelserien.

Hvordan finner du leiligheter som kan passe for deg?

Alle har forskjellige ønsker og preferanser. Aller først må du finne ut hva som står øverst på listen. Du kan som oftest ikke få både i pose og sekk, og er balkong viktigere enn parkering? Ja, da rangérer du deretter.

IMG_2453

– For mitt vedkommende, filtrerer jeg på variablene geografisk område, areal og pris. Jeg er også opptatt av balkong på den neste leiligheten jeg kjøper, og huker derfor av dette i søkefeltet.

Når det gjelder pris, legger han inn et slingringsmonn på  kr 500.000,- over og under ønsket prisnivå.

– Bakgrunnen for dette er at jeg kan være villig til å gi mer for det riktige objektet, og det kan også være tilfeller der man kan forhandle på pris under takst. Alle leiligheter er unike, og det kan være dumt å begrense seg på pris, fordi man ikke var åpen nok i søkeprosessen.

– Videre utvelgelse går på planløsning og det at jeg ikke vil bo i en førsteetasje. Deretter ser jeg på den interne beliggenheten i de geografiske områdene jeg har plukket ut.  Standard er ikke avgjørende, men likevel viktig. Jeg ønsker ikke å pusse opp 100%, men kan gjerne gjøre enkle malegrep og overflatebehandling.

Det neste skrittet er å be om et prospekt eller laste det ned fra nett. Trond Larsen anbefaler alle å lese prospektet nøye, for å sjekke følgende:

  • Takstdokument
  • Økonomien, vedlikeholdshistorikken og evt. planer i sameiet eller borettslaget
  • Selgers egenerklæringskjema

Undersøk også reguleringskart om det vil være fremtidig byggeaktivitet i nærområdet. Dette er illustrert med rosa sirkler i nabolaget. Det er naturligvis uheldig hvis man kjøper en leilighet og to måneder senere rives nabobygget for å reise et nytt, som er dobbelt så høyt.

Visning 

Trond Larsen har også noen praktiske råd til de som skal på visning. Gjenom hans karriere har han sett mange som ikke sjekker objektet nøe nok, og da kanskje ikke helt er klar over hvilken risiko man tar.

– Det første jeg vil anbefale å gjøre på visning, er å sjekke at informasjonen fra prospektet og annonse harmonerer med virkeligheten.

Dersom det er store avvik her, det bør være et varselsignal om at du bør undersøke eiendommen nøye og stille megler spørsmål som oppklarer evt. avvik. 

– Tilstanden og sertifiktatet på badet bør sjekkes. Se gjerne ned i sluket og sjekk fallet i dusjen. Det er kjedelig hvis vannet ikke renner dit det skal. Ta gjerne av deg på bena og sjekk om varmekablene faktisk fungerer. Det opplever jeg svært sjeldent at folk gjør, og det koster mye å rette opp i etterkant.

– I sikringskapet kan man se om det er automatsikringer eller skrusikringer. Er det gamle eller nye stikk kontakter? Se også på ledningsnettet innvendig i leiligheten, ligger de utenpå eller skjult? Både sikringene, stikk kontaktene og ledningene kan gi deg en indikasjon på om du må skifte ut det elektriske anlegget om kort tid.

– Sjekk også om det trekker fra vinduene.

Installasjonsdato skal stå skrevet i vinduskarmen. Gamle vinduer kan være kostbart å bytte ut. I eldre leiligheter forekommer dette selvsagt, så husk å legge dette inn i totalbudsjettet for drømmeboligen.

Trond Larsen mener at det først og fremst dreier seg om sunn fornuft. Husk å ha med deg en liten sjekkliste, slik at du ikke glemmer viktige punkter som kan bli svært kostbare i etterkant.

Les vår forrige artikkel da Trond Larsen forklarte intensjonen bak denne serien.

More in Meglere