Eiendom

Prisvekst i Mars: Er du klar for vårslippet?

Prisvekst i Mars: Er du klar for vårslippet?

Boligprisstatistikken viser en vekst på 0,1 % korrigert for sesongvariasjon i Mars. Ser man bort ifra dette har boligprisene steget med 0,7 % fra Februar til Mars. Prisveksten fortsetter moderat, og i løpet av de siste 12 mnd har det i gjennomsnitt blitt 7,9 % prosent dyrere å kjøpe bolig.

Antall boligsalg har i Mars måned økt med 18,7 % fra samme periode i fjor, til 8 658 omsatte boliger. Det er en historisk rekord.

Ved utgangen av Mars var det 10 229 boliger til salgs på Finn.no, mot 12 928  for ett år siden. Nedgangen på 20,9 % viser at det fortsatt er for få boliger til salgs. En viktig årsak til dette er muligens påskeferien vi nettop har avviklet.

Det er planlagt over 2.400 visninger på landsbasis kommende helg.

Det tradisjonelle vårslippet er i gang, og mauertuen vil for alvor begynne å røre på seg. Flere boliger på markedet gir kjøperne mer å velge i, og jeg blir overrasket dersom dette ikke får en viss prisdempende effekt. Det er større balanse i tilbud og etterspørsel vi ønsker for et stabilt boligmarked, og historisk har denne «etter Påske tendensen» vist nettop dette. Prisutviklingen vil sannsynligvis flate ut mot sommeren.

Meglerhusene er splittet i spådommene. Påsken var tidlig ute i år, og det gir oss flere visningshelger før St Hans. Salget er vanligvis godt i April, Mai og Juni – hvor Juni har vist seg som den beste måneden. Det er enighet i bransjen rundt økning i tilbudssiden – spesielt større boliger med hage på denne tiden av året. Her spiller også forventningene til markedet inn, antar kjøperne at prisen flater ut, har de mer is i magen og avventer.

Det spekuleres i om finansminister Siv Jensen vil klare å dempe etterspørselen i tiden fremover. På forespørsel fra Finansdepartmentet serverte Finanstilsynet en liste med foreslåtte tiltak for å dempe boligprisveksten i Norge. Egenkapitalkravet på 15% uten rom for fleksibilitet er et av forslagene som kom på bordet. Videre skal det også ilegges strengere krav til å tåle renteøkning og ingen innvilgelse av avdragsfrihet. Christian Dreyer, direktør i Eiendom Norge uttaler følgende :

«Å kreve avdragsbetaling og å stressteste husholdningsøkonomien i større grad mener jeg kan være fornuftig. Det er viktig at man er i stand til å betjene lånet dersom man får endret jobbsituasjon. Men en rigid og firkantet egenkapitalkrav er vi kritiske til.»

Med fare for å gjenta meg selv, skal vi ikke stikke under en stol at boligbyggingen har vært for lav de siste årene, og dette gir et merkbart press i markedet. Spesielt mindre leiligheter og deres førstegangskjøpere har fått føle presset på kroppen. Heftige budrunder og priser langt over takst har vært realiteten for de unge kjøperne. Med dette som grunnlag, vil jeg ikke si at bolig pr i dag er en dårlig investering. 2015 har vært preget av en viss ubalanse hittil, og vi skal ikke tro at alt bare stiger i vei oppover – men spør du meg er det ikke utsikter til en markant nedgang i nær fremtid, men mest sannsynlig en utflatning.

Litt på siden, så fikk jeg et artig innspill fra en leser i påsken: «Hei Nina, Jeg stiller meg undrende til bankens vurdering av egenkapitalkrav og beregning av betjeningsevne. For 4 år siden kjøpte jeg en leilighet for kr 3.000.000,- Innskuddet mitt var da på 20%. I dag har jeg en verdivurdering på kr 3.600.000,- og har ikke hatt avdragsfrihet på lånet mitt over disse 4 årene. Nå ønsker jeg å flytte til en annen kant av byen, og dermed selge kåken min. Da jeg tok kontakt vedr nytt kjøp fikk jeg blankt avslag. Grunnet endring i arbeidssituasjon og investering i eget selskap. Med andre ord: jeg kan fortsette med lånet jeg har, men ikke selge og låne MINDRE enn det jeg gjør i dag.. med høyere EK %…for det har jeg visst ikke råd til!»

@nkormilitzine

View Comments (1)

1 Comment

  1. Pingback: Ukens godbiter fra pressen – Neste Helg

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

More in Eiendom